Wat is een laadpaal?

Een laadpaal is een apparaat dat elektrische voertuigen oplaadt. Het bestaat uit een stroomaansluiting, een oplaadkabel en een oplaadpunt. Elektrische auto’s kunnen via de oplaadkabel verbinding maken met het oplaadpunt en zo hun accu’s opladen. Laadpalen zijn belangrijk omdat ze elektrische voertuigen van stroom voorzien en zo het bereik en de praktische bruikbaarheid van deze voertuigen vergroten. Ze worden vaak geïnstalleerd op openbare plaatsen zoals parkeerplaatsen, maar ook op privéterreinen zoals bij bedrijven of huizen.

Het voordeel van een eigen laadpaal

Een eigen laadpaal hebben heeft verschillende voordelen voor bezitters van elektrische auto’s. Ten eerste biedt het gemak en flexibiliteit omdat je thuis kunt opladen op elk moment dat het jou uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadpalen die mogelijk niet beschikbaar zijn. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het zoeken naar een laadpunt of in de rij te staan om te kunnen laden.

 

Ten tweede is het hebben van een eigen laadpaal vaak goedkoper dan het gebruik van openbare laadpalen, vooral als je een elektrische auto regelmatig gebruikt en dus vaak moet opladen. Met een eigen laadpaal betaal je meestal alleen voor de kosten van de elektriciteit die je gebruikt, terwijl openbare laadpalen extra kosten in rekening kunnen brengen voor het gebruik ervan.

 

Ten slotte kan het hebben van een eigen laadpaal ook een positieve invloed hebben op de waarde van je huis. Potentiële kopers van een woning met een laadpaal zullen dit als een voordeel zien, waardoor je huis aantrekkelijker wordt op de huizenmarkt.

Wat heb ik nodig voor een eigen laadpaal thuis?

Om uw eigen laadpaal aan te schaffen heeft u een eigen oprit of parkeerplaats nodig. Dan heeft u voor een laadpaal voor particulier gebruik geen vergunning nodig. Beschikt u over een eigen oprit of parkeerplaats, dan kunnen wij bij u een laadpaal komen installeren. Gemak dient de mens.

Laadpaal

Parkeerplaats voor de deur

Heeft u geen eigen parkeergelegenheid, maar parkeert u meestal op een parkeerplaats bij u voor de deur, dan zijn er ook mogelijkheden voor een eigen laadpaal. De laadpaal wordt dan op uw eigen meterkast aangesloten. Zo profiteert u van goedkopere stroom.

In dit geval moet u wel een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening bij uw gemeente aanvragen. Er ligt dan immers een kabel over de weg van uw meterkast naar de auto.

Win-win: Laadpalen op zonnepanelen

De meest duurzame en kostenbesparende optie is een eigen laadpaal op zonnepanelen. Nadat u de investering van de zonnepanelen en de laadpaal heeft terugverdiend, kunt u kosteloos uw auto opladen. Informeer snel naar de mogelijkheden, want beter dan dit wordt het niet.

Het aansluiten van een laadpaal thuis

De laadpaal wordt rechtstreeks aangesloten op de meterkast. In de meterkast wordt een aardlekautomaat geplaatst en wordt een nieuwe groep voor de laadpaal aangemaakt. Zo wordt het stroomnet beveiligd tegen overbelasting.